Historik och framtid

Vi har här samlat lite bilder från hotellet, och huvuddelen är från åren 1913 - 1917 då en boende på Vitemölla, August Olofsson, hade skaffat en kamera som han flitigt använde för att dokumentera olika händelser på Vitemölla.

Källor:
Monica Larssons bok ”Livet på Vitemölla, förr och nu” Publicerad 1997.
Krister Hjelms film ”Från Röd Lykta till White Guide - om Vitemölla Badhotell
Morten Persson och Anders Westerberg, Vitemölla Kulturförenings utställning om Vitemölla Badhotell 2022

Fotografi:
Bilder i avsnittet 1913 - 1917 är tagna av August Olofsson. Övriga bilder fram till 1989 är från vykort med okänd fotograf.

1913 - 1917

Det var 1911 som två av Vitemöllas handlare bildade ett bolag tillsammans för att bygga ett badhotell på en större tomt i södra delen av Vitemölla. De lyckades med sitt projekt och 1913 stod en pampig byggnad klar och badhotellet var redo att invigas. Det hölls en stor invigningsfest som blev omtalad på hela skånska landsbygden. Badhotellet blev vida känt och omtyckt och i nordisk familjebok från 1914 står det omnämnt som ett av ostkustens finaste badhotell.

Badhotellet något år efter byggnationen 1913. Byggnaden har nu kompletterats med en veranda i norr och ett litet tornrum, samt en omtyckt dansbana.

Servitriser från badhotellet njuter av stranden precis nedanför badhotellet. En del boende i Vitemölla reagerade på att de badade tillsammans med män, och vid ett annat badhotell i Mölle satte man upp skyltar med olika platser för män och kvinnor att bada.

Välförtjänst paus i det gröna för badhotellets servitriser.

Fotografierna som finns från 1913 och några år framåt är alla tagna av August Olofsson på bilden ovan. En steward som köpte en kamera och blev Vitemöllas egen fotograf under fem år framåt, förevigade allt från vigslar till dagliga händelser.

August Olofsson tog en bild på badhotellet och stranden när han själv satt i en roddbåt. Han framkallade bilden och skickade den sedan som ett vykort till Amerika, poststämplat 1913. På inzoomningen nedan syns att vid invigningen var tornet och den utökade verandan ännu inte byggd.

“Nu är den trevliga badsäsongen slut. Har haft en trevlig sommar, tråkigt att den tog så fort slut. Sänder här en vy över badstranden med badhotellet.

Hälsningar Aug”

Vid denna tiden hämtades många av gästerna på Vitaby tågstation, ungefär 2 kilometer från Vitemölla, med häst och vagn och kördes till Vitemölla.

Matlagning i badhotellets kök.

Utskänkningsdisken med starka drycker i matsalen.

Kaffe på verandan.

Ovan ses fyra snickare som låter sig fotograferas av August Olofsson under byggnationen. Hotellets veranda vila på plintar i sanden.

1918 - 1941

1918 - 1941
Badhotellet blev vida känt och omtyckt och i nordisk familjebok från 1914 står det omnämnt som ett av ostkustens finaste badhotell. 1926 uppträdde den då ännu inte berömda Jussi Björling och hans bror vid flera tillfälle på badhotellet under sommaren. Vid slutet av 30-talet blev hotellet kanske på grund av sin dansbana ett ställe som slagskämpar från Simrishamn drog sig till för att slåss och hotellet påverkades givetvis negativt av det.

1942 - 1944

1942 - 1944
Under andra världskriget blev hotellet ett uppsamlingshem för finska vinterkrigets barn. Barnhemmet bekostades av medel som samlats in i kommunen. I slutet av kriget fylldes hotellet av polska kvinnor som lyckats undkomma koncentrationslägren och kommit hit med hjälp av Bernadottes vita bussar. Det fanns en hel del ungkarlar på Vitemölla vid den här tiden och ett flertal fiskare och polska kvinnor fann kärleken och varandra och lever fortfarande i Vitemölla och nu är det deras barnbarn som är en del av Vitemöllas fiskare.

1945 - 1961

1945 - 1961
Andra halvan av 40-talet beskrivs av de som minns en tid då badhotellet hade många besökare. I slutet av 40-talet övertog landstinget driften av hotellet. Det blev nu ett vilohem för svenska husmödrar. De var utarbetade och hade ingen möjlighet att själv bekosta en sådan vistelse. De tillbringade två till tre veckor på Vitemölla och badhotellet och fick en underbar avkoppling från hemmets alla bestyr. Istället för grytor och kastruller njöt de av hälsosam mat och härliga promenader längs havet. Föreståndaren under denna tiden har fått tusentals tackkort från kvinnor i hela Sverige som verkligen uppskattade möjligheten att få komma till Vitemölla och återhämta sig. Dansbanan revs på 50-talet.

1962 - 1988

1962 - 1988
1962 blev hotellet återigen ett badhotell när Dagnet ”Dana” Ekelund köpte hotellet och drev det fram till 1972. Det köptes då av Sture Cassegård och hans fru Hiroko som drev hotellet fram till 1988 som ett sommarhotell, men även ålagillen och julbord och dans- och diskoteksaftnar. Mot slutet av 80-talet var det klätt med eternitplattor och ingen större prydnad för Vitemölla.

1988 - 1989

1988 - 1989
Under slutet av 1980-talet var det ett antal nya ägare som avlöste varandra, och mot slutet av perioden blev hotellet mer och mer förfallet. Kring 1988 fanns det en del som arbetade för att hotellet skulle rivas och göra plats för bostäder. Men så blev det tack och lov inte.

1990 - 2018

1990 - 2018
Hotellet köptes i början av 1990-talet av Rolf Lundahl. Hotellet totalrenoverades med en varsam hand under fyra års tid och stod färdigt 1997. Renoveringen var genomgripande men samtidigt är atmosfären och badhotellskänslan väl bevarad. Renoveringen var verkligen inget hastverk. Arbetskraft och yrkesskicklighet hämtades från bygden. Snickare var Gert Nilsson från Simris och Jan Nilsson från Vitemölla, och målare var Jan Andersson från Kivik. Jens och Jörgen Bladh vid Kylprodukter i Kivik ordnade ventilation och kylanläggning, och Åke Svensson i Brösarp all VVS. Resultatet blev en fantastisk byggnad, nästan exakt återställd, till det yttre, till sina glansdagars ursprungliga utseende. Rolf Lundahl tillsammans med arkitekt Svante Lundqvist fick 1999 mottaga Simrishamns kommuns nyinstiftade arkitekturpris för renoveringen och återställandet.

2019 -

2019 -
Vi har sedan 2019 arbetat med en långsiktig plan och med målsättningen att badhotellet ska kunna fortsätta fungera som ett badhotell året om. En viktig pusselbit är att vi får möjlighet att erbjuda mer boende till våra gäster. (Redan 1913 var badhotellet för litet, och varje sommar var det ett stort antal sommargäster som bodde i de små husen i byn men hade helpension på hotellet.) Ett hotell som kan erbjuda attraktiva boenden oavsett årstid ger förutsättningar för en året-om verksamhet, samtidigt når vi en balans mellan den stora vackra matsalen och antalet rum.

I den vackra tallskogen bakom hotellet med en fin utsikt som skymtas mellan tallarna planerar vi därför bygga 6 hus för familjer som önskar komma till Vitemölla för en längre helg eller en vecka. Vi har under processen med den nya detaljplanen för området fått goda råd av kommunen i Simrishamn och av Länstyrelsen. Efter nu ett antal års arbete och justeringar enligt kommunen och Länsstyrelsens rekommendationer, samt genomförda utredningar, som en naturvärdesinventering, geoteknisk undersökning, miljöundersökning, dagvattenutredning, kartläggning av skyddsvärda träd och trafikutredning blev den slutliga detaljplanen färdig i somras.

Vi blev väldigt glada när kommunen nu i september enhälligt antog detaljplanen och att Länsstyrelsen inte hade något att invända. Förhoppningsvis kommer den nya detaljplanen vinna laga kraft till sommaren 2024 . Vi tror det kommer gå bra, är hoppfulla, och ser fram emot att åter öppna badhotellet 2024.