Historie

Vi har her samlet nogle billeder fra hotellet, og hovedparten er fra årene 1913-1917, hvor en af Vitemöllas beboere, August Olofsson, havde anskaffet sig et kamera, som han flittigt brugte til at dokumentere forskellige begivenheder i Vitemölla.

Kilder:
Monica Larssons bog "Livet på Vitemölla, förr och nu" udgivet i 1997
Krister Hjelms film "Från Röd Lykta till White Guide - om Vitemölla Badhotell"
Morten Persson og Anders Westerberg, Vitemölla Kulturförenings udstilling om Vitemölla Badhotell 2022

Fotografering:
Billederne i afsnittet 1913-1917 er taget af August Olofsson. Andre billeder frem til 1989 er fra postkort med en ukendt fotograf.

1913 - 1917

Det var i 1911, at to af Vitemöllas købmænd dannede et selskab sammen for at bygge et badehotel på en stor grund i den sydlige del af Vitemölla. Deres projekt lykkedes, og i 1913 stod en storslået bygning færdig, og badehotellet var klar til at blive indviet. Der blev holdt en stor åbningsfest, som hele det skånske landskab talte om. Hotellet blev meget kendt og populært, og i den nordiske familiebog fra 1914 nævnes det som et af de fineste badehoteller på østkysten.

Badehotellet et par år efter opførelsen i 1913. Bygningen er nu blevet suppleret med en veranda mod nord og et lille tårnrum samt et populært dansegulv.

Servitricer fra hotellet nyder stranden lige nedenfor hotellet. Nogle beboere i Vitemölla reagerede på, at de badede sammen med mænd, og et andet badehotel i Mölle satte skilte op, der viste forskellige steder, hvor mænd og kvinder kunne bade.

En velfortjent pause i det grønne for hotellets servitricer.

Fotografierne fra 1913 og et par år frem er alle taget af August Olofsson, som ses på billedet ovenfor. En sømand, som købte et kamera og blev Vitemöllas egen fotograf i fem år, hvor han fotograferede alt fra bryllupper til daglige begivenheder.

August Olofsson tog et billede af badehotellet og stranden, mens han sad i en robåd. Han fremkaldte billedet og sendte det derefter som postkort til Amerika, poststemplet 1913. Zoomet ind nedenfor viser, at tårnet og den udvidede veranda endnu ikke var bygget på åbningstidspunktet.

"Nu er den dejlige badesæson forbi. Har haft en dejlig sommer, trist at den sluttede så hurtigt. Sender her et billede af stranden med badehotellet.

Hilsen Aug"

På dette tidspunkt blev mange af gæsterne hentet på Vitaby togstation, cirka 2 kilometer fra Vitemölla, med hest og vogn og kørt til Vitemölla.

Madlavning i hotellets køkken.

Disken med stærke drikke i spisestuen.

Kaffe på verandaen.

Ovenfor bliver fire tømrere fotograferet af August Olofsson under opførelsen. Hotellets veranda hviler på sokler i sandet.

1918 - 1941

1918 - 1941
Badehotellet blev meget kendt og populært, og i den nordiske slægtsbog fra 1914 nævnes det som et af de fineste badehoteller på østkysten. I 1926 optrådte den dengang endnu ikke berømte operasanger Jussi Björling og hans bror på hotellet ved flere lejligheder i løbet af sommeren. I slutningen af 1930'erne blev hotellet, måske på grund af sit dansegulv, et sted, hvor ballademagere fra Simrishamn tog hen for at kæmpe, og hotellet blev selvfølgelig negativt påvirket af dette.

1942 - 1944

1942 - 1944
Under Anden Verdenskrig blev hotellet et opsamlingscenter for børnene fra den finske vinterkrig. Børnehjemmet blev finansieret af indsamlede midler i kommunen. I slutningen af krigen var hotellet fyldt med polske kvinder, som havde formået at flygte fra koncentrationslejrene og ankom hertil med Bernadottes hvide busser. Der var mange ungkarle i Vitemölla på denne tid, og en række fiskere og polske kvinder fandt kærligheden og hinanden og fortsatte med at leve i Vitemölla, og nu er det deres børnebørn, der er en del af Vitemöllas fiskere.

1945 - 1961

1945 - 1961
Anden halvdel af 1940'erne beskrives af dem, der husker en tid, hvor badehotellet havde mange besøgende. I slutningen af 1940'erne overtog amtsrådet driften af hotellet. Det blev nu et hvilehjem for svenske husmødre. De var overbebyrdede og havde ikke råd til at betale for et sådant ophold. De tilbragte to til tre uger på Vitemölla og badehotellet og havde en vidunderlig pause fra alle hjemmets bekymringer. I stedet for gryder og pander nød de sund mad og dejlige gåture ved havet. Lederen har i denne periode modtaget tusindvis af takkekort fra kvinder over hele Sverige, som virkelig satte pris på muligheden for at komme til Vitemölla og rekreere sig. Dansegulvet blev revet ned i 1950'erne.

1962 - 1988

1962 - 1988
I 1962 blev hotellet igen et badehotel, da Dagnet "Dana" Ekelund købte hotellet og drev det frem til 1972. Derefter blev det købt af Sture Cassegård og hans kone Hiroko, som drev hotellet frem til 1988 som sommerhotel, men også arrangerede ålefester, julefrokoster og danse- og diskoteksaftener. I slutningen af 1980'erne blev det beklædt med eternitplader og var ikke en stor pryd for Whitemölla.

1988 - 1989

1988 - 1989
I slutningen af 1980'erne kom der en række nye ejere, og mod slutningen af perioden blev hotellet mere og mere forfaldent. Omkring 1988 var der nogle, der arbejdede på at få hotellet revet ned for at gøre plads til boliger. Men det skete heldigvis ikke.

1990 - 2018

1990 - 2018
Hotellet blev købt i begyndelsen af 1990'erne af Rolf Lundahl. Hotellet blev totalrenoveret med nænsom hånd over fire år og stod færdigt i 1997. Renoveringen var gennemgribende, men samtidig er atmosfæren og følelsen af et badehotel velbevaret. Renoveringen var bestemt ikke forhastet. Arbejdskraft og kompetencer blev hentet fra lokalområdet. Tømrerne var Gert Nilsson fra Simris og Jan Nilsson fra Vitemölla, og malere var Jan Andersson fra Kivik. Jens og Jörgen Bladh fra Kylprodukter i Kivik organiserede ventilations- og kølesystemet, og Åke Svensson i Brösarp stod for alt VVS. Resultatet blev en fantastisk bygning, der udvendigt næsten er ført tilbage til sit oprindelige udseende fra storhedstiden. I 1999 modtog Rolf Lundahl og arkitekt Svante Lundqvist Simrishamn kommunes nyindstiftede arkitekturpris for renoveringen og restaureringen.

2019 -

2019 -
Siden 2019 har vi arbejdet på en langsigtet plan og med det mål, at badehotellet fortsat skal kunne fungere som badehotel hele året rundt. En vigtig brik i puslespillet er, at vi får mulighed for at tilbyde mere overnatning til vores gæster. (Allerede i 1913 var badehotellet for lille, og hver sommer var der et stort antal sommergæster, som boede i de små huse i landsbyen, men havde fuldpension på hotellet.) Et hotel, der kan tilbyde attraktiv overnatning uanset årstid, giver forudsætningerne for en helårsforretning, samtidig med at vi opnår en balance mellem den store smukke spisesal og antallet af værelser.

I den smukke fyrreskov bag hotellet med en flot udsigt, der skimtes mellem fyrretræerne, planlægger vi derfor at bygge 6 huse til familier, der ønsker at komme til Vitemölla i en forlænget weekend eller en uge. I processen med den nye detailplan for området har vi fået gode råd fra kommunen i Simrishamn og länsstyrelsen. Efter en årrække med arbejde og justeringer i henhold til kommunens og Länsstyrelsens anbefalinger, samt gennemførte undersøgelser, såsom en naturværdiopgørelse, geoteknisk undersøgelse, miljøundersøgelse, regnvandsundersøgelse, kortlægning af beskyttede træer og trafikundersøgelse, blev den endelige detailplan færdiggjort i sommer.

Vi var meget glade, da kommunen enstemmigt vedtog detailplanen i september, og amtsrådet ikke havde nogen indvendinger. Forhåbentlig vil den nye detailplan få retskraft inden sommeren 2024. Vi tror, det kommer til at gå godt, er fortrøstningsfulde og ser frem til at genåbne spahotellet i 2024.